fbpx

Tuomas Simola – Method Makia oli käänteentekevä lisä voittamattomaan treeniin

Tuomas Simola – Method Makia oli käänteentekevä lisä voittamattomaan treeniin

”Voittamaton”  – se ei ole vaatimaton titteli nuorelle miehelle. Lukkopainista ja BJJ:sta kärkisijoja niittäneelle Tuomas Simolalle se kuitenkin sopii. Vasta 18-vuotiaana koko lajiharjoittelun aloittanut Simola kertoo ymmärtäneensä kahdessa viikossa, että tämä on hänen lajinsa. Siitä alkoi intohimoinen harjoittelu, joka eteni nopeasti kilpamatoille.
– Nälkä vain kasvoi, kun tajusin kehittyväni nopeasti ja ohittavani ne, jotka olivat aloittaneet treenaamisen paljon aikaisemmin, hän sanoo.

Voittamaton. Simola on tosiaan tottunut onnistumaan siinä, mitä tekee. Mutta älkää käsittäkö väärin. Tässä miehessä ei ole hitustakaan ylimielisyyttä. Päinvastoin. Hän tekee nöyrästi töitä tavoitteittensa eteen.
– Olen myös joutunut muuttamaan suhtautumistani harjoitteluun. Se, että treenaa täysillä riitti vain tiettyyn pisteeseen. Vasta kun ymmärsin, että mitä kovempaa treenaa, sitä enemmän kehoa täytyy huoltaa, homma alkoi sujua, Simola sanoo.

Käänne tapahtui kaksi vuotta sitten. Simola pärjäsi kyllä matolla, mutta loukkaantumisia tuli toisensa perään. Hän oli tottunut pärjäämään kovalla työllä, tinkimättömällä asenteella ja voimalla. Myös Arnold Schwarzeneggerin opit olivat hyvin hallussa:

– Kisapaikalla en koskaan katso vastustajiani. Ajattelen, että en halua nähdä mitä kisan kakkonen tai kolmonen tekee vaan keskityn omaan tekemiseeni. Siihen, että suhtaudun jo valmiiksi itseeni mestarina, Simola kertoo rituaaleistaan. Juuri kilpailuissa Simola onkin parhaimmillaan.
– Monet alisuoriutuvat kisoissa treeneihinsä nähden. Minulla se menee pikemminkin päinvastoin. Annan kisoissa kaikkeni ja ylitän itseni, hän kuvailee.
– Sen sijaan tyylipisteillä ei ole koskaan ollut minulle merkitystä. Vain lopputulos ratkaisee.
Siinä piili kuitenkin myös ongelma. Tinkimätön asenne ja kovalla työllä hankittu voima tuottivat usein loukkaantumisia. Loukkaantumiset taas söivät tehokkaita treenipäiviä.
– Mutta sitten sain uuden kehonhuollon valmentajan, Tuomas Suikin, joka rupesi teettämään varsinaisten lajiharjoitusten ohella uudenlaista kehonpainoharjoittelua, Method Makiaa. Se oli käänteentekevä juttu.
Method Makian kokonaiskehonhallintaan, keskivartalon voimaan ja liikkuvuuden lisäämiseen tähtäävät harjoitukset alkoivat pian tuottaa tuloksia.
– Esimerkiksi ääriasennoissa kehonhallinta ja staattinen voima ovat parantuneet huomattavasti. Liikkuvuuden parantumisen ja pienten tukilihasten aktivoitumisen myötä myös loukkaantumiset ovat vähentyneet. Ja jos niitä tulee, kuntoutuminen on nopeampaa. Esimerkiksi lokakuussa loukkaamani polvi on kuntoutunut ennätysvauhtia, Simola kertoo.

Paitsi konkreettisia tuloksia, Method Makia -harjoittelu toi Simolalle ymmärryksen kehonhallinnan kokonaisvaltaisuudesta.
– Kai se pitää jokaisen kohdaltaan oppia kantapään kautta, että ymmärtää treeniä tukevien harjoitusten merkityksen, hän sanoo.

Juuri AMK-liikunnanohjaajaksi Haaga-Heliasta valmistuva Simola suositteleekin Method Makiaa kaikille toimivasta kropasta haaveileville, olivat tavoitteet mitkä hyvänsä.
– Method Makia toimii erinomaisesti lajikohtaisen harjoittelun oheistreeninä, mutta sopii myös tavalliselle kuntoilijalle, hän sanoo.
– Salilta voi saada lihaksia, mutta tämä treenaa paljon kokonaisvaltaisemmin kehon voimaa ja hallintaa. Ja mikä parasta, Method Makiassa saat samassa paketissa myös juuri sinulle suunnitellun treeniohjelman sekä henkilökohtaisen valmentajan. Suunnitelmallinen ja oikein mitoitettu treeni on kuitenkin ainut tapa onnistua, oli tavoite mikä hyvänsä.

Entäs jos haluaa olla voittamaton, mikä on Simolan neuvo siihen?
– ”Hallitse itsesi”, hän heittää ja selittää sitten.

– Kaikki lähtee hallinnasta. Treeneissä harjoitellaan sen fyysisistä puolta niin, että kisoissa voi luottaa kroppaansa. Sitten kyse onkin enää vain mielenhallinnasta. Pitää päättää olla voittamaton, hän sanoo.