“Hur kan en kvinna vara så här stark? “

Elvira Karppinen är en vikingadam som kombinerar dans och brottning

Vissa kanske tror att dans och brottning inte passar in i samma bild. Men om du ser Elvira Karppinen brottas märker du att disciplinerna har mycket gemensamt: Extrema ställningar, flytande rörelse och exakt kroppskontroll. BJJ är lite som en rytmisk dans på mattan. Ändå blir skillnaderna ganska tydliga. Plötsligt har dansen blivit brottning, vilket kräver extrem teknik, list och styrka. Du kommer inte att kolla dig själv i spegeln då.
“Jag blev intresserad av brottning som en motvikt till den ytliga dansen. När du är på mattan, har du inte tid att tänka på om ditt hår ser bra ut eller om näsan rinner, du måste koncentrera dig på att inte bli kvävd” säger Elvira Karppinen.
28-årige Karppinen är en professionell danslärare, men också bland annat ny europeisk mästare i No-Gi BJJ. Hon började brottas för mindre än tre år sedan, men har utvecklats snabbt under hennes man, Lauri Karppins träning.
“Dans har varit en del av mitt liv sedan jag var liten, men under min ungdom spelade jag basket på nationell nivå. Det ena uppfyllde min kreativa sida, den andra mina fysiska sportiga sida. När jag hittade BBJ insåg jag att det kombinerar båda. Jag blev såld direkt” säger Karppinen.
Hennes snabba framgång i tävlingar har tagit henne runt om i världen. Den skandinaviska blondinen har blivit mött med förvåning, särskilt i USA.
“För dem är det obegripligt att en kvinna som ser helt vanlig ut som jag kan ha så mycket styrka.Så jag har fått ett vikingainspirerat smeknamn. Utomlands är jag känd som sköldkvinnan.”
Tidigare har Karppinen sökt styrka – och även extern kroppsändring – från gymmet. Men i början av året bytte hon sitt träningsformat till Method Makia.

“Gymträning var en målinriktad träningsform, men det gav aldrig några fördelar som detta till min kroppsbyggnad, säger Karppinen.” Jag har till exempel aldrig kunnat uppnå sådan träning i mina core-muskler, även om det har varit en av mina starkaste sidor.. Nästan alla övningar i Method Makia använder core-musklerna, säger Elvira.
Hon har också fått mycket uthållighet såväl som benstyrka.
“BBJ har givit mina ben en viktig greppstyrka. På samma sätt har min axelmobilitet förbättrats, vilket också innebär bättre kraftproduktion. Styrka och rörlighet går hand i hand.”
Ökad rörlighet gynnar naturligtvis också dansen. Och om du vill kika dig i spegeln, ser du resutat av Method Makia också.”
Jag kan starkt rekommendera Method Makia till dem som vill förbättra sina kroppar. Efter en Makia-session är hela kroppen extremt pumpad och framstegen sker snabbt.

Elvira, som andra som tvivlat på effektiviteten av kroppsviktsträning, har märkt att din egen kropp kan vara en mycket hård motståndare. “Makia träning ökar i din egen takt, så som någon i topp skick, är mina sessioner ganska tuffa. Speciellt i början grät jag nästan och var öm i flera dagar. Men samtidigt ser du kontinuerlig utveckling. Det som var svårt blir lätt.”
Jämfört med gymträning, håller variationen och ökningen av dina muskler motivationen på topp.
”Du lär dig nya knep, vilket är ganska roligt.”
Det är dock inte så kul på tatami-mattan när du har tappat din energi men har nästan hela matchen kvar.
“I EM var jag helt slut, men jag fortfarande var tvungen att fortsätta i 30 sekunder.Det slutade väl, men jag insåg att jag måste förbättra den specifika aspekten.”
Hjälpen kom fram i form av Method Makias HIIT-övningar.

“De är det värsta jag någonsin har gjort.Du kan inte ens prata efter dem” skrattar Elvira. “Men när jag gjorde dem så insåg jag att de förbättrade min inställning till mental utmattning. De situationer där du måste fortsätta även om du är helt utmattad. Och nu är HIIT en del av mitt veckoprogram”
Makia har bidragit till målorienterad fysisk träning som en del av Elvira’s regim, men det har också fått andra upphetsade.
“Det har varit överraskande att se vad Makia har åstadkommit på vårt gym. En tjej kunde nå sina tår för första gången i sitt liv. En annan, som har haft många problem med sin kropp, har förvånat hennes osteopat med sin återhämtning” säger Elvira.
Elvira fick en chans att testa sin nya styrka och rörlighet i EM i Rom i april. Hon återvände hem med en guldmedalj.